Děti z Pivoňky strávily v květnu tři dny v Praze

Po loňském úspěšném prvním ročníku vyrazily děti z Pivoňky i letos 21. května do Prahy. Ze Chříče se dostaly do Kařeza a pak už na Hlavní nádraží do Prahy. Ještě v úterý večer se stihly podívat od Muzea na demonstraci na Václavském náměstí a pak vzhůru k boromejkám na Petřín, kde bylo zajištěno ubytování.

Ve středu ráno bylo potřeba vyrazit nakupovat do Holešovické tržnice, aby bylo co obědvat. Děti se rozdělily do skupinek po čtyřech, kdy každá nejprve udělala průzkum trhu a pak dostala 200 Kč a měla koupit něco pro všechny do společného jídla na celý den. Děti byly naprosto nadšené, byla to dobrá lekce finanční gramotnosti. Pak všechny čekala Dílna o vzniku knihy v Technickém muzeu, kde jsme se naučili vázat knihu a určitě si to zkusíme znovu v Pivoňce, protože to bylo super!! Podívali jsme se i na výstavu Made in Czechoslovakia a do haly Technického muzea a potom vyrazili do deště. Vzhledem k horšímu počasí jsme s průvodcem Liborem Peprným udělali okruh kolem Náměstí Jana Palacha. Vzal nás do Rudolfina z jedné strany, z druhé do Galerie (děti byly z výstavy nadšené a Libor je hodně chválil, že měli k sochám skvělé postřehy a byli v klidu:) a Artparku. Podívali jsme se i do budovy Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, kde děti přijala studentská rada. Pak také do Uměleckoprůmyslového muzea, k židovskému hřbitovu, k Vltavě. Děti se dozvěděly mnoho zajímavého, prohlídka se jim moc líbila.

Na čtvrtek byl domluven program v Národní galerii. Ráno jsme chvíli čekali ve zdejší kavárně a děti “vesnicky glosovaly”, že “je to tady strašně drahý, čaj za 55 :)”. Potom zažily program “Se skicákem v Galerii. Děti si prošly jedno patro NG ve Veletržním paláci a pak s lektorkou vyráběly skicáky a tvořily za pomocí nejrůznějších materiálů svá díla na základě inspirací z galerie. Vzniklo tam spoustu skvělých fotek – viz. fotoalbum níže. Děti se zápalem tvořily! Pak jsme se naobědvali ve Stromovce a děti si tam užily na hřišti Vozovna. Pak se šlo společně na zmrzlinu a pak už vzhůru do Obecního domu na výstavu Zdeňka Buriana, kde nás skvěle provedl pan průvodce. Většina dětí byla dost zaujatá a hlavně toho hrozně moc věděly, čímž průvodce dost překvapily. Před Obecním domem děti fascinoval pán hrající na skleničky, s kterým si na návrh Kacpíka děti zazpívaly státní hymnu a Lili uhádla znělku z Arabely a získala tak pro Pivoňku zdarma skleničkové CD. Přes Staroměstské náměstí se šlo na večeři a pak do zahrad na Petřín a zpět. 

V pátek ráno děti neminulo balení a na Vinohradech návštěva a výukový program o tvorbě sešitů v Chráněné dílně Lemniskáta, odkud škola odebírá sešity. V Riegrových sadech jsme pak malovali do sešitů a skicáků Prahu z vyhlídky, měli piknik, povídali si o všem, co jsme v Praze zažili a pak už hurá na Nádraží a na vlak.